Kapat

HABERLER

Yokluğunda Yapılan Duruşma Sonrasında Mahkumiyet Kararı Verilmesi Nedeniyle Savunma İçin Gerekli Zaman ve Kolaylıklara Sahip Olma Hakkının İhlal Edildiğine İlişkin Karar

Yokluğunda Yapılan Duruşma Sonrasında Mahkumiyet Kararı Verilmesi Nedeniyle Savunma İçin Gerekli Zaman ve Kolaylıklara Sahip Olma Hakkının İhlal Edildiğine İlişkin Karar

Başvurucu, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma suçundan mahkum edilmesine rağmen savunma için gerekli zaman ve kolaylıkların sağlanmadığını ileri sürerek Anayasa'nın 36. maddesi kapsamında adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini iddia etti.
Anayasa Mahkemesi, adil yargılanma hakkının Anayasa'nın 36. maddesiyle güvence altına alındığını ve iddia ve savunma haklarının mahkeme önünde dile getirme fırsatı tanınması gerektiğini vurguladı. Savunma hakkının güvence altına alınması, demokratik toplumun temel ilkelerinden biridir ve suç isnadı altındaki kişinin savunma için gerekli imkânlara sahip olması gerekmektedir.
Mahkeme, başvurucunun savunma hakkının ihlal edildiği sonucuna vardı. Daire, başvurucunun savunmasını almadan mahkemeye yeni bir mahkûmiyet kararı vermesi, başvurucunun savunma için gerekli zaman ve kolaylıklardan mahrum bırakılması anlamına geldiğini belirtti. Yargılamanın bir bütün olarak değerlendirilmesinde, başvurucunun savunma için gerekli zaman ve kolaylıklara sahip olma hakkının ihlal edildiği sonucuna varıldı.
Anayasa Mahkemesi, başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ve ihlalin sonuçlarını gidermek için yeniden yargılama yapılması gerektiğine karar verdi. Başvurucunun suçlu bulunup bulunmayacağına ilişkin değerlendirme, yeniden yargılama sonucunda mahkeme tarafından yapılacaktır. Başvurucunun manevi tazminat talebi reddedildi. 
Başvuru Numarası: 2020/24822
Karar Tarihi: 20/6/2023
Link: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231018-11.pdf 

Göztepe Sokak No: 11 06080 Hamamönü / Ankara

Telefon : 0 (312) 312 61 06
Faks : 0 (312) 428 10 23