Kapat

HABERLER

Babasını Hastanede Ziyaret Etme Sonrasında Cenazesine Katılma Talebi Reddedilen Hükümlünün Özel Hayata Ve Aile Hayatına Saygı Hakkının İhlal Edildiği İddiasına İlişkin Başvurusu.

Babasını Hastanede Ziyaret Etme Sonrasında Cenazesine Katılma Talebi Reddedilen Hükümlünün Özel Hayata Ve Aile Hayatına Saygı Hakkının İhlal Edildiği İddiasına İlişkin Başvurusu.

Başvurucu; tasarlayarak öldürme, kasten yangın çıkarma, basit yaralama, adam öldürme, müessir fiil suçlarından Tekirdağ 2 No.lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olarak barındırılmakta iken disiplin nedeniyle 24/11/2019 tarihinde Menemen T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna (Ceza İnfaz Kurumu) nakledilmiştir.
Başvurucu Babasını 24.01.2020 tarihinde ziyaret etmek için başvurmuş başvurusu reddedilmiştir. 3.02.2020 tarihinde bu defa babasının cenazesine katılmak için yaptığı başvuruda reddedilmiştir. Bunun üzerine başvurucu 19.02.2020 tarihinde Özel Hayata ve Aile Hayatına Saygı Hakkının ihlal edildiğine yönelik başvuruda bulunmuştur.
Bakanlık görüşünde ziyaret talebinin reddinden sonra başvurucunun infaz hakimliğine şikayet yoluna başvurabileceği belirtilmiş bu nedenle başvuru yollarının tüketilip tüketilmediğinin Anayasa Mahkemesince yapılacak incelemede dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir. 
Anayasa Mahkemesi benzer bir başvuruda cenaze törenine katılma yönünden infaz hâkimliğine şikâyet yolunun tüketilmesinin zorunlu olmadığı sonucuna ulaşmıştır. Somut başvuru açısından da bu yaklaşımdan ayrılmayı gerektiren bir durum bulunmadığını belirtmiştir. demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olmama ve ölçülülük ilkesine aykırı olmama, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının sınırlandırılmaması. Bu noktada belirtilen ölçütlere riayetle bir sınırlandırma yapılıp yapılmadığının tespiti için müdahale teşkil ettiği, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkını ihlal ettiği iddia edilen önlemin temelini oluşturan meşru amaç karşısında bireye düşen fedakârlığın ağırlığının dikkate alınması, genel yarar ile temel hak ve özgürlüğü sınırlandırılan bireyin kaybı arasında adil bir dengenin kurulup kurulmadığının belirlenmesi gerektiğine değinilmiştir.
5275 sayılı Kanun'un 94. maddesinin (2) numaralı fıkrasında ve Yönetmelik'in 5. ve 6. maddelerinde hükümlülere yakınlarının ölümü veya ağır hastalığı nedeniyle mazeret izni verilmesi için iyi hâlli olma şartının aranmadığı açıktır. Belirtilen diğer şartları da sağlamaktadır Hâl böyle olunca da babasını hastanede ziyaret etmesine ve cenaze merasimine katılmak suretiyle diğer aile bireyleriyle dayanışma içinde olmasına imkân verilmeyerek başvurucuya aşırı bir külfet yüklenmiş olmaktadır. Başvurucuya yüklenen fedakârlığın ağırlığı dikkate alındığında ret kararlarında gösterilen gerekçelerin başvurucunun çıkarları ile toplumun çıkarları arasında adil denge kurulmasına yönelik ikna edici, ilgili ve yeterli unsurları olmadığı değerlendirilmiştir. Bu durumda yeterli gerekçe ortaya konulmaksızın başvurucunun babasının hastalığı ve vefatı nedeniyle diğer aile bireyleri ile dayanışma içinde olma imkânından yoksun kalması şeklinde ağır bir külfete yol açan müdahalenin orantılı olmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan gerekçelerle; Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA, Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE 20/6/2023 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi. 
Karar Tarihi: 20/6/2023
Başvuru Numarası: 2020/7697
Link: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231024-10.pdf 

Göztepe Sokak No: 11 06080 Hamamönü / Ankara

Telefon : 0 (312) 312 61 06
Faks : 0 (312) 428 10 23