Kapat

HABERLER

Akademik kadroya yapılan atama işlemine karşı açılan iptal davasında kazanılmış haklara ve ilgili mevzuata aykırı karar verilmesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasının kabul edilemez olduğuna ilişkin karardır.

Akademik kadroya yapılan atama işlemine karşı açılan iptal davasında kazanılmış haklara ve ilgili mevzuata aykırı karar verilmesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasının kabul edilemez olduğuna ilişkin karardır.

Başvurucu, ilan edilen profesör kadrosuna atanması talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin, anılan kadroya B.Ç.nin atanmasına ilişkin işlemin ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün Resmî Gazete'nin ilanında yer alan "görsel cinas ve sosyal afişlerde kullanımı ve sulu boya resim tekniği konularında çalışmaları olmak" şartının iptali talebiyle dava açmıştır. Bilirkişi raporlarına göre başvurucunun akademik kariyerinin ve çalışmalarının grafik tasarım alanında olduğu, bu nedenle açılan kadroya başvurabilecek yeterlilikte olduğu, ayrıca ilanda yer verilen ek şartın kişiye özgü nitelik taşıdığı vurgulanarak tesis edilen işlemlerin hukuka uygun olmadığını belirtmiştir. 
Anayasa Mahkemesi kararı, mevzuatın, somut olayın ve delillerin yorumlanması konularının mahkeme takdirinde olduğunu belirtmektedir. Yani, mahkeme, hukuki düzenlemelerin yorumu ve olayın detaylarına dair kanıtların değerlendirilmesi konularında karar verme yetkisine sahiptir ve bu konular bireysel başvurularla yeniden değerlendirilemez. Bölge İdare Mahkemesi, başvurucunun atanma talebinin uygun görülmediği bir üniversite kararının iptaline yönelik kısmını iptal etmiş ve uyuşmazlığın bu kısmı hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetmiştir. Yani, üniversite kararı kısmen iptal edilmiş ve bu kısma ilişkin dava sonuçlanmıştır. Mahkeme, özel şartın iptal edildiğini ve davalı idare tarafından yeni özel şartların belirlenerek ilan edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu aşamada başvurucunun profesör kadrosuna atanmamasına dair işlem hakkında karar verilmesine yer olmadığını vurgulamıştır. Bu minvalde, kararın ardından üniversite tarafından yeni bir profesör kadrosu ilanının yapıldığını ve başvurucu ile başka bir kişinin bu kadroya başvuruda bulunduğunu belirtilmektedir. Sonuç olarak, başvurucu tarafından ileri sürülen iddiaların hukuki açıdan değerlendirildiğini ve bu değerlendirme sonucunda herhangi bir açık keyfilik veya takdir hatası bulunmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia açıkça dayanaktan yoksun olması sebebiyle kabul edilemez belirtilmiştir.

Başvuru Numarası: 2020/36248
Karar Tarihi: 19/7/2023
R.G. Tarih ve Sayı: 27/10/2023-32352

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231027.pdf 

Göztepe Sokak No: 11 06080 Hamamönü / Ankara

Telefon : 0 (312) 312 61 06
Faks : 0 (312) 428 10 23