Kapat

HABERLER

Başvuru kamu görevine iade edilen başvurucunun atamasının önceki yöneticilik görevine yapılmaması nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Başvuru kamu görevine iade edilen başvurucunun atamasının önceki yöneticilik görevine yapılmaması nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Başvurucu atama işleminin düzeltilerek 677 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmadan önceki nüfus müdürü kadrosuna atamasının yapılması ve parasal haklarının tazmin edilmesi talebiyle Malatya İdare Mahkemesine iptal davası açmış ancak mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Başvurucu karara karşı İstinaf kanunu yoluna başvurmuş ancak Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi kararı usul ve hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle kesin olarak reddetmiştir. Başvurucu nihai kararı öğrendikten sonra bireysel başvuruda bulunmuştur.
Somut olayda, başvurucunun daha önceki görevi olan nüfus müdürlüğüne atanma talebini reddeden derece mahkemelerinin kararlarında yalnızca kanun hükmünü tekrarlamakla yetindiği görülmüş ve olayın koşulları çerçevesinde başvurucunun durumuna özgü bir değerlendirme yapılmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle başvuruya konu müdahalenin kanunilik şartını sağlamadığı anlaşıldığından söz konusu müdahale açısından diğer güvence ölçütlerine riayet edilip edilmediğinin ayrıca değerlendirilmesine gerek görülmemiş ve başvurucunun Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Açıklanan nedenlerle yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunduğu ifade edilmiş olup tazminat talebinin reddine karar verilmiştir.
Başvuru Numarası: 2020/5610
Karar Tarihi: 20/7/2023
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231212-40.pdf

Göztepe Sokak No: 11 06080 Hamamönü / Ankara

Telefon : 0 (312) 312 61 06
Faks : 0 (312) 428 10 23