Kapat

HABERLER

5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 19. Maddesinin Beşinci Fıkrasının Birinci Cümlesinin “...Yargı Yoluna Başvurulması, İlgili Vergi Dairesine İdari Para Cezasına İlişkin Banka Teminat Mektubu Verilmesi Durumu Hariç Tahsil İşlemlerini Durdurmaz.” Bölümünün Anayasa’yı İhlal Etmediğine İlişkin Karar

5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 19. Maddesinin Beşinci Fıkrasının Birinci Cümlesinin “...Yargı Yoluna Başvurulması, İlgili Vergi Dairesine İdari Para Cezasına İlişkin Banka Teminat Mektubu Verilmesi Durumu Hariç Tahsil İşlemlerini Durdurmaz.” Bölümünün Anayasa’yı İhlal Etmediğine İlişkin Karar

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi, 04.02.2019 tarihinde 7164 sayılı kanun ile değiştirilen 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 19. maddesinin beşinci fıkrasının birinci cümlesinin “...yargı yoluna başvurulması, ilgili vergi dairesine idari para cezasına ilişkin banka teminat mektubu verilmesi durumu hariç tahsil işlemlerini durdurmaz.” bölümünün ve ikinci cümlesinin, henüz kesinleşmemiş bir idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurulsa dâhi söz konusu idari para cezasının tahsiline imkân tanındığı, bu durumun hak arama özgürlüğünü ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği, kamu yararı amacı taşımadığı, masumiyet karinesiyle bağdaşmadığı gerekçesiyle Anayasa’nın 12., 13., 35., 36. ve 38. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesini talep etmiştir. 

İptali istenen kanun hükmü şöyledir: “Bu Kanun kapsamında verilen idari para cezalarına karşı yargı yoluna başvurulması, ilgili vergi dairesine idari para cezasına ilişkin banka teminat mektubu verilmesi durumu hariç tahsil işlemlerini durdurmaz. Teminat mektubunun miktarı, türü, hangi şartlarda paraya çevrileceği ve diğer hususlar Kurumca yapılacak düzenlemeler ile belirlenir.”

Yapılan ön inceleme neticesinde anılan fıkranın ikinci cümlesinin itiraz başvurusunda bulunan mahkemenin bakmakta olduğu davada uygulanma imkânı bulunmadığından bu cümleye ilişkin başvurunun Mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddine karar verilmiştir.

İncelemeye konu beşinci fıkranın birinci cümlesi, kanun kapsamında verilen idari para cezalarına karşı yargı yoluna başvurulmasının ilgili vergi dairesine idari para cezasına ilişkin banka teminat mektubu verilmesi durumu hariç tahsil işlemlerini durdurmayacağı öngörmüştür. 

Yürütmenin durdurulması kurumu, yargının denetim etkinliğini artırıcı bir araç olarak dava hakkının bir parçasını oluşturduğu gibi kamu yararı ve kamu düzenini de sağlamaktadır. Bu bağlamda idari para cezasına karşı açılan davalarda yürütmenin durdurulması talebinde bulunulabilmesi ve durumun gerekleri ile somut olayın şartlarına göre yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi imkânının bulunduğu gözetildiğinde bu davalarda başvurulabilecek yürütmenin durdurulması kurumunun etkili bir başvuru yolu niteliğinde olduğu değerlendirilmektedir.

Bu itibarla kuralın Anayasa'nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkı ile bağlantılı olarak Anayasa'nın 40. maddesinde düzenlenen etkili başvuru hakkına aykırılık oluşturmadığı sonucuna varılmıştır. Kuralın Anayasa’nın 12., 13., 36. ve 38. maddeleriyle ilgisi görülmemiştir.

Künye:AYM, E.2022/141, K.2023/17, 25/01/2023

Göztepe Sokak No: 11 06080 Hamamönü / Ankara

Telefon : 0 (312) 312 61 06
Faks : 0 (312) 428 10 23